Vad är biosemiotik ?

I den fysiska världen är objekt vad de är. Häller jag saltsyra på kalksten så bildas koldioxid. Det är de inneboende egenskaperna hos saltsyran och kalkstenen orsakar detta. Om en komet kolliderar med jorden så beror förödelsen på rörelseenergin hos kometen. Kausala samband i naturen kan förklaras utifrån materia och energi.

I människans kulturella värld är allt annorlunda. Bläckpluttarna på pappret du läser ( eller prickarna på datorskärmen) är inte bara prickar. De tolkas som ord som betyder något - det ger upphov till förändringar i ditt nervsystem . Ord kan i ett krig orsaka att en stad utplånas. Det var inte ordet i sig ( ljudvågorna eller krumelurerna på pappret) utan de tolkningsprocesser i slutändan som ledde fram till stadens förödelse. Detta är självklarheter. Det går inte att förstå människans handlingar utan att förstå mening, tolkning, konventioner och intentioner. Men kan vi förstå biologi utan att ta hänsyn till detta ?

Finns tolkningsprocesser endast hos människan ? Om så, när och hur uppkom de ?
Närvaron av vissa molekyler i luften kan orsaka att en 600 kilos älgtjur kommer rusande. Molekylerna “betyder” för älgtjuren brunstig älgko, koltrastens sång betyder för en annan koltrasthane “ upptaget revir” , prasslet i löven betyder för katten “kanske en mus ? “ .

Under de senaste decennierna har det vuxit fram en egen forskningsgren , Biosemiotik, som undersöker hur semiosis (teckenprocesser) vuxit fram evolutionärt , från enkla cellers reaktion på molekyler till människans avancerade språk .

Eftersom jag tror att världen “hänger ihop” och biosemiotikerna tar tag i vissa hål i vår förståelse av naturen (och kulturen) så har jag gjort en liten film där jag gör ett försök att beskriva vad biosemiotik är :

Här finner du länkar till artiklar som bättre beskriver biosemiotiken.

Se även Framtidens biologi en ny era ?

Här nedan finner du andra som bättre beskriver biosemiotikens grundidéer :

Previous
Previous

“Då kan vi lägga ned hela naturvetenskapen”

Next
Next

Om AI och sunt förnuft